Rovatok

Fenntartható-e a vállalati faültetés?

Novemberben elkezdődött a faültetési szezon. Ezért is találkozhattunk a héten több ilyen kezdeményezéssel is, a nagyvállalatok-szervezetek éves stratégiájában elvállalt fenntarthatósági programok teljesítése céljából. Vajon mennyire hatékony bolygónk védelmének ilyen módja? Érdemes követni ezt a példát?

 • A biztosítóknak is fel kell készülniük a környezeti kockázatokra

  Ajánlást adott ki az MNB a hazai biztosítóknak az éghajlatváltozási, környezeti kockázatok azonosításáról, kezeléséről és közzétételéről. Emellett üzleti tevékenység során a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről. A piac szereplői az aszálybiztosításoktól a felelősségi kárviselésen át egészen a befektetések átértékelődéséig számos módon kitettek a klíma- és környezeti kockázatoknak, így a zöld fordulat esetükben is kiemelten fontos.

 • Korlátozott tartalom.

  GRI és ESRS: új index az átjárhatóságért

  Izgalmas kérdés a szervezeti fenntarthatósági jelentéseket írók számára, hogy a világ leggyakrabban használt jelentéstételi sztenderdje, a GRI miként működik majd együtt a hamarosan bevezetendő ESRS-el, az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokkal. A két sztenderdért felelős szervezet hiánypótló, közös indexet hozott most létre.

 • Határozott fellépés nélkül a 1,5°C-os cél egyre nehezebben érhető el

  A továbbra is évente 1,5%-kal növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7%-kal kell csökkenteni ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös Párizsi megállapodásban rögzített 1,5°C-t - fogalmaz a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmány.

 • Korlátozott tartalom.

  Greenwashing áll az ESG kockázatok 25%-a mögött

  Éppen a saját fenntarthatósági törekvéseiket ássák alá a greenwashinghoz forduló cégek, mivel a túlzott zöld állítások aránya egyre nagyobb az ESG kockázatok között a szakértők szerint.

 • Jelentős túlkereslet az MBH Jelzálogbank zöld jelzáloglevél aukcióján

  Sikeres volt az MBH Jelzálogbank legutóbbi zöld jelzáloglevél kibocsátása. A bank az eredetileg hárommilliárd forint értékben meghirdetett jelzáloglevél-aukcióján csaknem 7,5 milliárd forintos befektetői igény mutatkozott.

 • A körforgásos gazdaság az ESG svájci bicskája?

  A körforgásos gazdaság, mint komplex rendszer, hatékony eszközöket kínál az éghajlatváltozás, biodiverzitás és az ESG-kérdések megoldására is. Ez a kulcsüzenet állt a a kiemelt érdeklődés mellett, közel 180 fővel tartott, immár hatodik Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozó középpontjában.

 • 21 közéleti szakember megalapította a Energia21 kezdeményezést

  Huszonegy közéleti és szakmai személyiség részvételével elindult az Energia21 kezdeményezés. Megfogalmazta első ajánlásait a kormány számára a zöldenergiára való áttéréshez, az első ajánlások a zöldenergia tárolása témakörében születtek.

 • Az ENSZ pr-szakemberekkel küzd a klímaválság ellen

  A klímaválság elleni harcól és a fennálló kommunikációs kihívások kezeléséről írt alá nyilatkozatot az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) a pr-ügynökségeket tömörítő globális szövetséggel, az International Communications Consultancy Organisationnel (ICCO).

 • Az EU tíz évvel meghosszabbítja a glifozát engedélyét

  Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítja a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét. Bizonyos új feltételek és korlátozások mellett teszik ezt, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), valamint az uniós tagállamok által végzett átfogó biztonsági értékelések alapján

 • BCSDH: a magyar nagyvállalatok 60%-a már készíti fenntarthatósági jelentését

  A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) 2023-ban ismét átfogó felmérést végzett a tagvállalatai körében az ESG jelentés és jogszabályok felé tett lépések, ismeretek, jövőbeni tervek és álláspontok megismerésére. A felmérésben 14 iparág összesen 70 vállalata vett részt.

 • Meghirdették a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

  A pályázatra olyan Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek jelentkezhetnek, amelyek 2023-ban kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítményt értek el környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok figyelembe vételével.

 • Korlátozott tartalom.

  12 százalékkal többet fizetnének
  a fogyasztók a fenntartható termékekért

  A fogyasztók hajlandóak többet fizetni az alacsonyabb környezeti hatású termékekért, mivel egyre jobban aggódnak a klímaváltozás és a környezeti fenntarthatóság miatt. Ugyanakkor sokan még mindig úgy érzik, hogy a fenntartható fogyasztás túl drága - áll egy új tanulmányban.

 • Januártól az állam támogatja a zöld energia tárolását

  Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban. A kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit.

 • Korlátozott tartalom.

  ESG: mit gondolnak róla a pénzügyi vezetők?

  Az Ernst & Young tanácsadó cég kutatása szerint az ESG-ügyek prioritást élveznek a pénzügyi igazgatók körében. Ugyanakkor költségcsökkentés első áldozatai közé is tartozik.

 • Az MNB ezentúl negyedévente publikál zöld pénz- és tőkepiaci adatokat

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezentúl negyedévente közzéteszi honlapján a fenntartható pénz- és tőkepiac több mutatószámának alakulására vonatkozó információkat, az elmúlt három év során kiépült zöld adatvagyonára alapozva.

 • Zöld hitel: az energiatakarékos otthonoké a jövő

  Rengeteget tud spórolni a rezsiköltségeken, aki energiatakarékos ingatlant vásárol, vagy korszerűbbé teszi meglévő otthonát. Pontosan az utóbbit, vagyis az ingatlan korszerűsítését, energetikájának javítását támogatja és célozza az a szabálymódosítás is, amely november 1-től lépett életbe.

 • Társadalmi vita
  a magyar ESG- törvénytervezetről

  A fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését is szolgáló, a környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló javaslat célja a magyar vállalkozások versenyképességének növelése.

 • Korlátozott tartalom.

  Megtakarít és versenyképes az a cég, amely törődik az ESG-vel

  Egyre több ESG-szakember gondolja úgy, hogy a megfelelő jelentéstétel és adatgyűjtés az ESG-területén fontos szerepet fog játszani a vállalatok versenyképességének növelésében. Két kutatást eredményét is megosztjuk.

 • Korlátozott tartalom.

  Többet mutat az ESG-jelentésük, mint amit tesznek a cégek

  Egy kutatás szerint az abban részt vett vállalatok 60 százalékában az ESG-jelentés mögött nincsen tényleges cselekvés. Az ok a globális gazdaság gyengélkedése és az elérhető technológiához képest túlzottan ambiciózus célkitűzések.

 • Korlátozott tartalom.

  Reklámajándék, amelynek látjuk a környezeti lábnyomát

  A nyomda és a reklámajándék-gyártás olyan terület, ahol sokat lehet tenni a fenntarthatóságért, miközben maga az iparág is felvet dilemmákat.

 • Nem kell védeni a természetet, csak hagyjuk békén!

  Az ember vége – a természet esélye: ez a nem túl biztató címe Jordán Ferenc hálózatkutató biológus új könyvének, amely a Margó Könyvfesztiválra időzítve jelent meg. A könyv sok témáról szól, de izgalmas tételmondata viszonylag szimpla: ne akarjuk megmenteni a természetet, egyszerűen csak hagyjuk békén.

 • Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a szélenergia-ágazat fellendítésére

  Annak érdekében, hogy az Európai Unió elérje 2023-as környezetvédelmi vállalásait, az Európai Bizottság azonnali intézkedéseket határozott meg az európai szélenergia-ágazat fellendítésére.

 • Korlátozott tartalom.

  Ilyen a greenwashing, ha műanyagról van szó

  Egy új felmérés arra hívja fel a figyelmet, hogy sok vállalat alkalmaz olyan "kikerülési stratégiákat", amelyek nem csökkentik a műanyagfelhasználást, és arra szólítja fel a gyártókat, hogy összpontosítsanak a műanyagmentesítésre a körkörösebb üzleti modell létrehozásának érdekében.

 • Korlátozott tartalom.

  MVÜK: Minden magyar céget érinteni fog a jelentéstételi kötelezettség

  Mit is jelent a vállalatokra nézve a CSRD és a fenntarthatósági szemlélet? Minderre az MVÜK (Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége) által szervezett sajtóreggelin kaptunk válaszokat.

 • Az On the Spot stábja hozza el magyarul a Klímakönyvet

  Több mint száz szakértő osztja meg tudását és tapasztalatait a Klímakönyvben, hogy felkészítsenek bennünket az éghajlati katasztrófa elleni harcra.

 • Nyilvántartásba vették az első energiaközösséget

  Az energiaközösségek tagjai egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt áramot. Az első közösség fő tulajdonosa a Magyar Természetvédők Szövetsége.

 • Élelmezési világnap: a vízellátás krízise közelít

  Az élelmezési világnapot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére tartják meg minden év október 16-án. A WWF idén a vízellátás válságára figyelmeztet.

 • Korlátozott tartalom.

  8 módszer, hogy ne essünk a greenwashing bűnébe

  A fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati állítások az interneten 42%-a túlzó, hamis vagy megtévesztő az EU szerint. Ez a greenwashing, amelynek a fogyasztók és munkavállalók elvesztésén kívül hamarosan komoly versenyhatósági következményei várható az unió tagországaiban. 8 tanács, hogy elkerüljük.

 • Húszmilliárd forint értékben bocsátott ki zöld jelzálogleveleket az UniCredit

  Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. harmadik zöld jelzáloglevél-kibocsátásán 27,5 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot befektetők, amelyből a bank az eredetileg felajánlott értékben, 20 milliárd forintot fogadott el.

 • Így fest egy magyar bank fenntarthatósági jelentése

  Az MBH Bank idei kiemelt feladatai között szerepel az ESG-minősítés megszerzése, a zöld hitelezési keretrendszer meghonosítása és a Net-Zero Banking projekt megvalósítása.

 • Európai Hulladékcsökkentési Hét: fókuszban a csomagolás

  A november 18-26. között zajló eseményre október 16-tól várják az ötleteket a szervezők. A 2009-ben indult kezdeményezés célja, hogy önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra.

 • Korlátozott tartalom.

  5 módszer, hogy egy filmforgatás fenntarthatóbb legyen

  Senki sem gondolja, hogy a hollywoodi szintű filmgyártás jelenleg környezeti értelemben fenntartható lenne. De mint minden iparágban, itt is bőven van lehetőség a zöldítésre – erről szól ágazati sorozatunk első része.

 • Korlátozott tartalom.

  Digitális hulladékkezelés az üzleti világban: miért jó?

  Mindent digitalizálunk, miért ne tennénk a hulladékkezeléssel is így, hiszen az országok és vállalatok fenntarthatósági céljait is segítené. Hol tart a digitális hulladékkezelés, és miként tudnának a környezetvédelmi, körforgásos előnyök mellett pénzt is megtakarítani a cégek vele?

 • Palackvisszaváltás 2024-től: drágább lesz-e a termék?

  Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező palackvisszaváltás rendszere, a részletek most jelentek meg a Magyar Közlönyben. A fő kérdés a fogyasztók felé: mennyivel lesz drágább a palackos termék?

 • Korlátozott tartalom.

  Miért nem állnak készen a vállalatok a környezeti kockázatokra?

  A Forum for the Future nevű nonprofit szervezet szeptember 5-én megjelent jelentése arra figyelmeztet, hogy a vállalatok egyre nehezebben dolgoznak ki stratégiát a fennálló környezeti kockázatok ellen.

 • Felkészültek-e az európai cégek az ESRS-re?

  Az európai cégek fele már az új EU-s fenntarthatósági jelentéstételi szabályokra (ESRS) készül, ami pozitív folyamatokat indít el. Ám a pontos beszámolókat követelő befektetők nem nyugodhatnak meg teljesen.

 • Korlátozott tartalom.

  Milliárdokat hoz
  a nagyvállalatok konyhájára a társadalmi fenntarthatóság

  Egy nemzetközi felmérés szerint azon nagyvállalatok bevétele, amelyek a társadalmi fenntarthatóság területén fektetnek be, átlagosan 710 millió amerikai dollárral (kb. 263 milliárd forinttal) nő.

 • Bevezeti az EU
  a greenwashing elleni jogszabályt

  Az EU intézményei véglegesítették a jogszabályt, amely megálljt parancsol a termékeken feltüntetett, felelőtlen fenntarthatósági állításoknak.

 • Korlátozott tartalom.

  A kibocsátás csökkentésének három bugyra

  A fenntartható vállalati csökkenti kibocsátását – ez egyszerűen hangzik, ám az már kevésbé egyszerű, hogyan fogjon neki, és legfőképpen miképp mérje meg kibocsátását.

 • Korlátozott tartalom.

  Műanyag, a titkolt kockázat

  A Planet Tracker pénzügyi non-profit legutóbbi kutatása szerint a világ vezető műanyaggyártói nem mutatják be befektetőiknek a plasztiktermelés környezeti és társadalmi kockázatait, inkább kiskapukat keresnek.

 • Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az Európai Bizottság

  A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében.

 • Hipergyors híreink
  a Holnap tegnapja rádióműsorban

  Elindult a Radiocafé 98.0 A holnap tegnapja című fenntarthatósági rádióműsorban a Hiperzöld saját rovata, amely ezentúl havonta jelentkezik.

 • A LEGO vitás lépése: lemond az újrahasznosított műanyagról

  A LEGO csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét. Ennek oka az, hogy kiderült, az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél.

 • Brit kormány: benzines autók öt évvel tovább. Jó döntés?

  A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.

 • Inspiráció egyesület fenntarthatósági szakértőkkel

  Pár év közösségi formában történő együttműködést követően a napokban megalakult a Mind Mate Inspiráció Egyesület (MMI). A civil szervezetet 11 sikeres üzleti, fenntarthatósági, szervezetfejlesztési és digitális szakember alapította. Céljuk, hogy az emberek és szervezetek egyéni, szakmai és üzleti fejlődését segítse.

 • Az Ön közel-keleti partnerei is ESG lázban égnek!

  A PwC Middle East pénzügyi-gazdasági tanácsadócég legújabb jelentésében azt állítja, hogy egyre több vállalat helyezi előtérbe az ESG-célokat, és az átlátható, őszinte cselekvésre összpontosít.

 • Korlátozott tartalom.

  Így szolgálhatja az AI a fenntarthatóságot

  A fenntarthatóság erősen adatvezérelt, és a mesterséges intelligencia kreatív felhasználása segíthet valóban javítani a környezeti károkon – ezt állítja véleménycikkében Benyovszky Máté, AI és informatikai szakértő, az AI Szakértő blog alapítója.

 • A villamosenergia a kulcs a karbonsemlegesség eléréséhez

  Az Atradius hitelbiztosító tanulmánya szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. Ugyanakkor a jelenlegi hálózatok nem megfelelőek a megújuló energia fogadására, fejlesztésük pedig hihetetlenül költséges.

 • Korlátozott tartalom.

  Egyre több a jogi felelősségre vonás greenwashing miatt

  Két és félszeresére nőtt egy év alatt azon keresetek száma, amelyeket greenwashing miatt indítottak nagyvállalatokkal szemben. A legtöbb per az Egyesült Államokban és Ausztráliában folyik, amelyek hosszú távon pozitív változást hozhatnak a klímaváltozás elleni harcban.

 • Minél népszerűbb a megújuló energia, annál valószínűbb az ellátási lánc válsága

  Tízből kilenc energiapiaci vezető szerint minél jobban elterjednek a megújuló energiaforrások, annál több probléma merül fel az ellátási lánc bővítésének és diverzfikálásának terén.

 • Korlátozott tartalom.

  Karbonsemleges vagy net zero: melyiket tűzzük ki célnak?

  A vállalati, szervezeti célkitűzésekben szereplő szén-dioxid-semlegesség és a net zerokifejezések gyakran használatosak, de mit jelentenek valójában ezek a fogalmak, és mi a különbség közöttük? Melyiket válasszuk célnak, ha szervezetünk elindul a fenntarthatóság útján?

 • Az EU szigorúbb légszennyezési határértékeket kíván bevezetni

  Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta az EU levegőminőségének javítását célzó jogszabály felülvizsgálatáról szóló javaslatot. 2035-től kezdődően szigorúbb határértékeket vezetne be a levegőbe kerülő szennyező anyagokra vonatkozóan.

 • Korlátozott tartalom.

  Greenwashingra kényszerítik a képzetlen marketingeseket?

  A marketingkommunikáció gyakran esik a greenwashing áldozatául. Ezt támasztja alá az a statisztika is, amelyben brit marketingeseket kérdeztek kommunikációs feladataikról. Háromnegyedük annak ellenére végzett már fenntarthatósággal kapcsolatos kommunikációs feladatokat, hogy saját megítélésük szerint nem alkalmasak rá.

 • Az MNB kiterjeszti a zöld 
  tőkekövetelmény-kedvezményt

  A Magyar Nemzeti Bank meghosszabbítja és több zöld hitelcélra is kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjait.

 • Mini vízerőmű és egy vizet áteresztő betonlap is nyert az angol zöld innovációs pályázaton

  Az angol Ofwat vízügyi hatóság több millió fonttal támogat 20 innovatív környezetvédelmi projektet. Az innovációk közé tartoznak például áteresztő burkolatok, amelyek megakadályozhatják a vízpazarlást, és csökkenthetik az árvizek kockázatát.

 • Korlátozott tartalom.

  Célkitűzést csak hitelesen: Science Based Targets

  A szervezet fenntarthatósági céljainak kijelölésekor úton-útfélen felmerül a Science Based Targets fogalma: olyan célok elérése, amelyek tudományos megalapozottságúak. Az SBT azonban egy szervezet is, amely hitelessé teheti akciótervünket.

 • A hazai vevők fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat

  Egyre hangsúlyosabb az ESG az üzleti folyamatokban a Makronóm Intézet legújabb kutatása szerint. A vevők közel fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat a beszállítók kiválasztásánál és több mint egyharmaduk már most is igényel erre vonatkozó adatszolgáltatást.

 • Korlátozott tartalom.

  A fenntarthatóság a következő évtized megatrendje a cégek szerint

  A következő évtized legfontosabb megatrendjei a vállalatok szerint: a szakképzett zöld munkaerő, a gyors digitalizáció és a technológiai innováció, amelyeket mind a fenntarthatóság hajt előre.

 • Zöld átállás: pályázati kiírásra készül az állam

  A héten lezárul a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, a pályázat szeptember közepén jelenik meg.

 • Importálók figyelem: októbertől indul az EU karbonvám előkészítése

  A hazai importcégek egy részére komoly kötelezettséget ró októbertől, hogy az Európai Bizottság elfogadta a karbon határérték-mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) végrehajtásának átmeneti időszaki szabályozását. Ez az EU karbonvám első fázisa.

 • Szeptemberben lesz a Nemzetközi Zöld Építés Hete

  Magyarországon az idén 15 helyszínen várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete szeptember 11. és 15. között.

 • Sustainable World 2023: itt a zöld boom az üzleti szférában

  Szeptember 12-én rendezi meg a Portfolio a Sustainable World 2023 fenntarthatósági konferenciát. A rendezvény legfontosabb, zöld átalakulásban érintett területekre, témákra fókuszál.

 • A hazai médiának is elő kell rukkolnia karbon-lábnyomával

  A média karbonlábnyom bekerült a K&H és a Mindshare médiavásárlási szempontjai közé. Cikkünk összefoglalója Nyul Zsuzsa A holnap tegnapja című rádióműsorában és podcastjában elhangzott interjújának, egyben első megjelenése a műsor és a Hiperzöld partnerségének.

 • Korlátozott tartalom.

  „Úgy csináljuk, mint a nagyok”

  Valószínűleg kategóriájában a Fabrik kávézó az első, amely fenntarthatósági jelentést készít. Erről kérdeztük az alapító Buru Évit, akiről tudni kell, hogy nem háttér nélkül kezdett bele a folyamatba.

 • Korlátozott tartalom.

  A vezérigazgatók felének fizetése már ESG célokhoz kötött

  Az IBM Institute for Business Value (IBV) és az Oxford Economics közösen közzétett globális cégvezetői felmérése rámutatott, hogy az elmúlt évben lényegesen többször kötik a felsővezetők fizetését ESG-tényezők teljesítéséhez.

 • Tavaly 7 százalékkal csökkent a hazai üvegházhatásúgáz-kibocsátás

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összesítése szerint Magyarország kibocsátása 2021-hez viszonyítva 7 százalékkal mérséklődött 2022-ben.

 • Korlátozott tartalom.

  „A zöld fesztivál azért nagy mondás”

  Hamarosan itt a 2023-as Sziget fesztivál, amely az ország legnagyobb nemzetközi fesztiváljaként mindig is elöl járt társadalmi ügyek képviseletében. Mi a helyzet a környezeti fenntarthatósággal egy ilyen hatalmas logisztikájú rendezvény esetében? Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere mutatja be nekünk, mit jelent a fenntarthatóság a fesztiválon.

 • Idén augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja

  A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása ezen a napon lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni.

 • Egy jó és egy rossz hír az EU fenntarthatósági jelentéstételi szabványairól

  Elfogadta az Európai Bizottság a fenntarthatósági jelentések új szabványát, amely a nagyvállalatokon át szivárog majd le a beszállítói láncokon.

 • Korlátozott tartalom.

  Mi az, hogy ESG?
  A világ és Magyarország így válaszol

  Az évtized legátfogóbb globális kutatását tette közzé az Ipsos arról, mi a fenntarthatóság és ESG jelentése. 34 országban több mint 8 ezer embert kérdeztek meg a környezetvédelemről, a társadalmi hatásról és ezzel kapcsolatos prioritásaikról.

 • Az EU jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő magyar állami támogatást

  Az Európai Bizottság jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében indított 2,36 milliárd euró (mintegy 880 milliárd forint) összegű magyar programot.

 • Díjnyertes, környezettudatos pátyi raktárba költözik a dm

  A drogeria markt költözik a HelloParks pátyi parkjának első, díjnyertes ipari épületébe. A csarnokok intelligens épületautomatikával, felügyelhető fogyasztással, nulla primer erergiafogyasztású irodákkal és esővízgyűjtő-rendszerrel is büszkélkedhetnek.

 • Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja

  A megújult Zöld Kötvény Keretprogram jövőbeli kibocsátásaiból befolyó összegből fedezik majd a központi költségvetés zöld kiadásait.

 • Újabb földrészen lesz kötelező a fenntarthatósági jelentés

  Ausztráliában az éghajlattal kapcsolatos kötelező pénzügyi, fenntarthatósági jelentés követelményeinek bevezetését tervezik a vállalatok és pénzügyi intézmények számára.

 • Humorral kampányolnak az erdőkért neves művészek

  A humor műfajával hívja fel a figyelmet az ökoszisztéma szolgáltatások jelentőségére Littkai Gergely és Udvaros Dorottya közös kisfilmjében.

 • Korlátozott tartalom.

  Minden cég meg akar felelni az EU új jelentési irányelvének

  Az integrált fenntarthatósági és pénzügyi jelentés lesz az új mérce céges jelentések területén - derül ki az üzleti adatokat és jelentési megoldásokat nyújtó Workiva legfrissebb felméréséből.

 • Minden vállalatnak kockázat a hőhullám

  A világ legforróbb heteit éljük, és a hőhullám az egészségügyi kockázatokon kívül komoly pénzügyi, gazdasági veszélyeket is jelent. Milyen ágazatok, hogyan veszélyeztettek, és miként tehetnek ellene a cégvezetők?

 • Franciaország fizet a ruhajavításért

  A hatékonyabb környezetvédelem érdekében a francia kormány októbertől hozzájárul a ruházati termékek javíttatásához. Ezzel ösztönözve a vásárókat arra, hogy kevesebb terméket dobjanak ki, és ezzel csökkenjen a hulladék mennyisége.

 • Hiteles utak másfél fokig az Energiaügynökségtől

  A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése a klímaváltozás globális kihívásaival foglalkozik és fenntartható módszereket kínál annak kezelésére.

 • Korlátozott tartalom.

  Körforgásos gazdaság: mit tesznek a magyar cégek?

  Beszállítók és fogyasztók szemléletformálása, várakozás az állami ösztönzőkre, növekvő költségek – többek között ez jut eszükbe a hazai cégeknek a körforgásos gazdaságról. Négy év után ismét körfogásos gazdaság felmérés készült a vállalatok körében a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) jóvoltából. De vajon jól gondolják-e a cégek mindezt?

 • Európai Parlament: sorsdöntő szavazás a természeti helyreállításról

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontját. Ebben kimondták: az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemhez elengedhetetlen az ökoszisztémák helyreállítása.

 • Elsőként adott ki fenntarthatósági jelentést a Coldplay

  A Coldplay az első popzenekar a világon, amely fenntarthatósági jelentést adott ki legutóbbi turnéja kapcsán. E gyakorlata példát mutathat az egész ágazatnak.

 • WHO-konferencia Budapesten: hármas környezeti kihívás előtt állunk

  Hármas kihívás előtt áll az emberiség, egyszerre kell harcolnia a klímaváltozás, a növekvő környezetszennyezés és a biodiverzitás visszaszorulása ellen - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója Budapesten.

 • Vízen szállított megoldás a kibocsátás csökkentésére

  A vízi úton való szállításból származó üvegházhatású gázok kibocsátása 2030-ra a felére csökkenthető a kereskedelem károsítása nélkül – derült ki egy új kutatásból.

 • Portugália több megújuló energiát termelt márciusban, mint amennyit elfogyasztott

  Portugália megújuló villamosenergia-termelése először haladta meg az egész ország fogyasztását idén márciusban.

 • Energiacímke jön az okoseszközökre is

  A háztartási eszközökön már ismert energiacímkét vezet be rendelettel az EU az okostelefonokra és táblagépekre. A rendelet hamarosan hatályba lép és 2025 közepétől már alkalmazandó. Izgalmas újdonság a javíthatósági pontszám és akkumulátor tartóssága.

 • Július 3-án van a zacskómentes világnap

  Minden év július 3-án a bolygónkat elárasztó nejlonzacskókra figyelünk. Csak az EU-ban 3,4 millió tonnányit gyártanak évente belőlük, azért, hogy akár egyetlen használat után a szemétben végezzék.

 • Új korszak köszönt be a fenntarthatósági jelentések világában

  A Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Standardok Testülete (IFRS) két új szabványa a vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételek új korszakát nyithatja meg világszerte első globális standardjainak megjelentetésével.

 • Tovább emelkedik az energiaszektor üvegházhatásúgáz-kibocsátása

  A globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok további emelkedése aggasztó az Energy Institute jelentése szerint.

 • Megbukhat
  a 2030-ra kitűzött Uniós éghajlat- és energiapolitikai törekvés

  Nem halad jól az Európai Unió azon törekvése, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, mivel egyelőre elégtelenek az erre irányuló intézkedések.

 • Jön a CSDD: szigorúbb átvilágítási kötelezettség uniós vállalatoknak

  Az Európai Parlament rábólintott azon jogszabálytervezetre, amely kötelezővé tenné az uniós nagyvállalatok számára, hogy ellenőrizzék, vajon a beszállítóik alkalmaznak-e gyermekmunkát vagy károsítják-e a környezetet.

 • Korlátozott tartalom.

  Érték, nem költség a fenntarthatóság a magyar cégek szerint

  A vállalatvezetők töretlenül fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét, de a tényleges változások lassulni látszanak. A K&H fenntarthatósági index szerint megtorpant a cégek aktivitása.

 • GWI: a magyar fogyasztók nyitottak a fenntarthatóságra

  A magyar fogyasztók fontosnak tartják a fenntarthatóságot, a technológiai újdonságok iránt pedig akár nyitottabbak is, mint más európai országok lakói.

 • Macron: közfinanszírozási sokkra van szükség a klímaválság elleni küzdelemhez

  Közfinanszírozási sokkra van szükség a szegénység és a klímaválság leküzdéséhez Emmanuel Macron francia elnök szerint. Így fogalmazott a párizsi a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozón.

 • Meghatározták az új gyártói felelősségi díjakat

  Megjelent a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjakat tartalmazó rendelet.

 • Krízisek és pofonok:
  podcast a greenwashingról

  „Óriási a nyomás a vevők, munkavállalók részéről a cégeken a klímaváltozás miatt. De ha az indítja el a cselekvést, hogy valamit mondani kell, akkor kezdődik el a greenwashing” – mutat rá a Hiperzöld egyik alapítója, Mehlhoffer Tamás Bőhm Kornél műsorában.

 • Svájc jóváhagyta a nettó nulla klímatörvényt

  A svájci szavazók a vasárnapi népszavazáson jóváhagyták az ország azon kötelezettségvállalását, hogy 2050-re elérjék a nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

 • Korlátozott tartalom.

  Zöld hidrogén:
  új csodafegyver születik?

  Soha nem látott növekedést jósol a fosszilis energiákat a nehéziparban és közlekedésben is felváltani hivatott megoldásnak a Deloitte új jelentése.

 • Nő a befektetés a megújulókba, mégsem zöldül a világ

  Évről-évre nagyobb mértékben múlja felül a tiszta energiába való befektetés mértéke a fosszilis energiába történő invesztíciót, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb infografikájából.

 • Nem is annyira fenntartható befektetési alapok

  Csak a „fenntartható” befektetési alapok 20 százaléka felel meg a javasolt greenwashing elleni szempontoknak friss tanulmány szerint.

 • Jobb kamat zöldülő beszállítóknak a Vodafone-tól

  A Vodafone kedvező kamatozású finanszírozást nyújt azon beszállítóinak, akik nyilvánosságra hozzák üvegházhatásúgáz-kibocsátási adataikat, és egyébként is bizonyítják, hogy javítják környezeti teljesítményüket.

 • Működni kezdett az ország legnagyobb napelemparkja

  Mezőcsáton adták át az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját, amely 440 hektáron terül el.

 • Így vizsgáztak a bolti lebomló zacskók

  Egy zacskó bomlott le teljesen 45 nap alatt a Greenpeace és a Humusz Szövetség áprilisban indított kísérletében.

 • Korlátozott tartalom.

  Zöld átállás:
  mit támogatnak a fogyasztók?

  Átfogó hazai kutatás készült arról, miként vélekednek a magyarok a zöld átállásról, és hogy milyen üzenetekkel lehet megfogni vagy éppen eltaszítani őket.

 • Átadták a "Környezet Védelméért" díjakat

  A környezetvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégeket és magánszemélyeket díjaztak.

 • Kerékpárral támogatja munkatársait a Soproni Egyetem

  A Soproni Egyetem oktatási, kutatási munkája és mindennapjai során is a fenntarthatóság elveit tartja szem előtt. Egy újabb lépés a környezetbarát szemlélet erősítésében, hogy az egyetem munkatársai kerékpárokat kaptak a munkába járáshoz.

 • Olyan mikrobákat találtak, amelyek hidegben is megemésztik a műanyagot

  Egy svájci kutatóintézet tudósai olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek alacsony hőmérsékleten képesek megemészteni a műanyagokat.

 • Május 30-ra esik a magyar túlfogyasztás napja

  Mint minden évben, idén január elsején is közzétették azt a dátumot, amellyel felhívják a figyelmünket arra, hogy a Föld lakossága túllépi a természeti erőforrások kapacitásait, így bolygónkon visszafordíthatatlan folyamatokat indítunk el. 

 • Nem finanszíroz olaj- és gázprojekteket a gigabank

  Újabb példa arra, hogy a fenntartható banki finanszírozás térnyerésére: a BNP Paribas bejelentette, hogy befejezi az új olaj- és gázkitermelő projektek finanszírozását. Az ügyfélkörében lévő szénhidrogén-termelő vállalatok számára szolgáltatott finanszírozásról szóló határozat az első lépés a BNP Paribas kötelezettségvállalása felé, hogy 2040-ig teljesen elhagyja a fosszilis üzemanyagok ipari hasznosításához kapcsolódó…